بودجه ۸۹، سازی است که صدای آن چند سال دیگر در میآید
پس از پایان کمیسیون تلفیق از صبح امروز بررسی لایحه بودجه ۸۹ در صحن علنی مجلس آغاز شد.
به گزارش«پارلماننیوز»، علیرغم مخالفتهای جدی صورت گرفته از سوی چهرههای شاخص مجلس نسبت به کلیات بودجه 89، طبق روال سالهای قبل کلیات بودجه رای آورد.
هنگام رایگیری 226 نماینده در صحن حاضر بودند که كلیات بودجه با 151 رای موافق، 62 رای مخالف و 12 رای ممتنع به تصویب رسید.
احمد توکلی، مصطفی کواکبیان، الیاس نادران، محسن کوهکن، جمشید انصاری، حسین دلاور، محسن بندپی، امیرحسین رحیمی و عوض حیدرپو در مخالفت با لایحه بودجه صحبت کردند.مهمترین انتقادات مطرح شده در سخنان مخالفان نسبت به بودجه سال ۸۹ مبهم و غیر شفاف بودن لایحه بودجه،تورم بالا در سال آینده و اختیارات فراوان به دولت برای خرج درامد بدون الزام به پاسخگویی ،عدم مسوولیت اجرایی و پاسخگو نبودن دستگاهها و نهادهای نظارتی از جمله معایب اصلی بودجه سال آینده ذکر شده است. این در حالی ست که طبق ادعاهای محمود احمدی نژاد قرار بود قانون بودجه آن قدر ساده و شفاف نوشته شود که هر شهروند ایرانی با رجوع به آن بتواند به راحتی آن را درک و بهره برداری کند اما متاسفانه احمدی نژاد در این راستا فقط هر سال از حجم کاغذی صفحات لایحه بوده کاسته شد و به گفته بسیاری از نمایندگان دولت از ارائه لایحه بودجه تنها به دنبال گرفتن اجازه تام در خرج در آمده ها به تشخیص خود بدون پاسخگویی به نهاد های نظارتی بود.
در همین رابطه رییس اسبق سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور در دوره اصلاحات عنوان کرد:این روش بودجه نویسی مثل این می ماند پول نفت را در یک گونی بریزیم و با حکمهای بسیار کلی، بگوییم چگونه می خواهیم آن را خرج کنیم. گویا در قرن ۲۱ و در سال ۲۰۱۰ میلادی، هنوز یاد نگرفتهاند که راه و رسم بودجه این نیست که با چند حکم کلی به یک گونی پول، بودجه بگوییم.وی با بیان اینکه این شیوه بودجه نویسی نه در قانون محاسبات است و نه در قانون برنامه و بودجه، گفت: تا دیروز اقتصادانان مجلس به ما انتقاد میکردند که چرا از بودجه انتقاد میکنید؛ الان خودشان درباره این بودجه میگویند ما دراین بودجه موازین بودجهای نمیبینیم، بلکه موازینی از دخل و خرجهای افراطی است که نشان میدهد وضعیت اقتصاد کشور نسبت به گذشته بدتر شده است.
از جمله دیگر ایرادات بودجه کسری ۱۳هزارمیلیارد تومانی و کسر تراز هزینه ۵هزارمیلیارد تومانی آن بود. یکی را مرکز پژوهشهای مجلس عنوان کرد و دیگری را رییس مرکز هماندیشی برای توسعه بخش خصوصی اتاق بازرگانی. این کسری بودجه در حالی اتفاق میافتد که دولت با تقدیم بودجه ۸۹ نشان داد که سعی دارد از تمام درآمد نفت استفاده کند. مسئلهای که غلامرضا مصباحیمقدم با انتقاد از مرگ پیش از تولد صندوق توسعه ملی؛ از زاویهای دیگر بر آن تصریح کرد.بررسی لایحه بودجه سال آینده کشور در حالیکه نگرانی های شدیدی را در بین رهبران اقتصادی مجلس و کارشناسان در خارج از مجلس بوجود آورده از صبح امروز در پارلمان آغاز شد.
به گزارش کلمه، از جمله نکات جالب توجه در بررسی لایحه بودجه در صحنه علنی مجلس مخالفت چهره های شاخص اصولگرا و همسو با دولت با لایحه بودجه و انتقاد به غیر شفاف بودن و تورم زا بودن لایحه بودجه بود.
اعتراض تابش به تعجیل در بررسی لایحه بودجه ۸۹
پیش از بررسی لایحه بودجه دبیرکل فراکسیون خط امام(ره) خواستار تعویق در بررسی لایحه بودجه سال ۸۹ شد.به گزارش ایلنا،محمدرضا تابش طی تذکری با اشاره به اینکه کمیسیون تلفیق تا ساعت۲ بامداد دیروز جلسه داشته ست و در جمع بندی گزارش تلفیق تا ساعت ۱۱ شب گذشته به طول انجامیده است اظهارداشت: این گزارش صبح امروز درکازیو نمایندگان قرار شده است.
به گفته وی براساس آییننامه داخلی مجلس گزارشات مکتوب کمیسیونها حداقل ۲۴ و در مواردی ۴۸ ساعت قبل باید در اختیار نمایندگان قرار بگیرد.
تابش با اشاره به اهمیت لایحه بودجه در فرآیند مدیریت کشور و سرنوشت مردم ادامه داد:موافقان و مخالفان هم باید برمبنای گزارش تلفیق سخن بگویند.
وی براین اساس خواستار تعویق در بررسی بودجه شد.
لاریجانی در پاسخ به تابش با بیان اینکه موارد مورد استناد تابش مربوط به لایحه بودجه نبوده است گفت: برای بررسی لایحه بودجه هیچ قیدزمانی نداریم پس این تذکر وارد نیست.
نادران: بودجه ۸۹، سازی است که صدای آن چند سال دیگر در میآید
نماینده تهران از گزارش دوم کمیسیون تلفیق مجلس انتقاد کرد و با بیان اینکه این مصوبه مبهم و باعث افزایش اختیارات دولت و همچنین موجب رکود فزاینده در سال آینده خواهد شد گفت: این مصوبه سازی است که صدای آن چندسال دیگر در میآید.
الیاس نادران به عنوان مخالف گزارش کمیسیون تلفیق بودجه سال ۸۹ افزود: اصلاح مصوبه مستلزم اصلاح آییننامه داخلی مجلس است.
وی تصریح کرد: مبهم بودن و تنظیم بودجه بر اساس صلاحدید دولت در این مصوبه کاملاً مشهود است.
به گفته نادران کمیسیون تلفیق بودجه ۸۹ را آنقدر مبهم تنظیم کرده است که نمیتوان نرخ تورم سال آینده را مشخص کرد.
وی تصریح کرد:تنظیم بودجه بر اساس صلاحدید دولت به گونهای است که نمیتوان نرخ تورم راتشخیص داد.
نماینده مردم تهران در مجلس هشتم اظهار داشت: آیا با تنظیم و تدوین این لایحه نمایندگان حاضر در کمیسیون تلفیق و یا دولت میتوانند هزینهای تملک داراییها سرمایهای را مشخص کنند.؟
نادران گفت: این مصوبه به عقیده من مجموعه اختیاراتی است که کمیسیون تلفیق به دولت داده است که به هر نحو و به هر شکلی که دولت مصلحت دید آن را تنظیم و اجرایی کند.
این نماینده مخالف گزارش کمیسیون تلفیق بودجه ۸۹ با بیان اینکه کمیسیون تلفیق دو خطای اساسی در تنظیم و تدوین لایحه بودجه انجام داده است گفت: پرداختن به مسائل جزیی و عدم پرداخت به مسائل اساسی در چارچوب اصلاح روند به گونهای شده که کمیسیون تلفیق دچار جزیینگری در تنظیم لایحه شده است.
به گفته وی چگونه کمیسیون تلفیق چندین میلیارد در اختیار یک یا دو نفر که سوابق آنها کاملاً مشخص ولی حاضر به پاسخگوی به مجلس نیستند را داد.
به گفته نادران این مصوبه کمیسیون تلفیق ،سازی است که صدای آن چند سال دیگر در میآید.
نماینده مردم تهران در مجلس هشتم تصریح کرد: عدم تعهد به اصلاحات و سلیقهای برخورد کردن با آییننامهها به گونهای شده که سه درصد از سود شرکتها یا بنگاههای دولتی که قرار بود به امور فرهنگی واگذار شود مشخص نشده است.
نادران گفت: عدم مسوولیت اجرایی و پاسخگو نبودن دستگاهها و نهادهای نظارتی از جمله معایب اصلی گزارش کمیسیون تلفیق بودجه ۸۹ است.
وی همچنین بر رکورد حاکم بر بخش صنعت در سال آینده خبر داد و گفت: براساس برآورد بانک مرکزی رشد تولید ناخالص داخلی ۵٫۲ تا ۷٫۲ درصد بوده است که در سال آینده حداقل تا ۵٫۱ درصد کاهش مییابد که این بیانگر رکود حاکم بر بخش کشاورزی و صنعت خواهد بود و با این بودجه رشد شتابان رکود بر صنعت تشدید خواهد شد.
به گفته نادران انبساطی بودن بودجه آثار تورمی را به همراه خواهد آورد به گونهای که در سال آینده کشور با رکود بینالمللی و رکود داخلی که براساس تداوم انقباضی پولی و سیاسی بودن دولت و هدفمندکردن یارانهها تجربه خواهد کرد.
نماینده تهران در مجلس هشتم با بیان اینکه بودجه ۸۹ هیچ کدام از سیاستهای ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری را رعایت نکرده همچنین مشخص نبودن نرخ تورم ،مشخص نبودن ضریب جینی و فاصله طبقاتی و سیاستهای انضباطی مالی دولت، عدم حاکم شدن قوانین دائمی، نقض اساسنامه صندوق توسعه ملی، عدم تعیین منابع توسعه ملی و هدف گذاریها در این برنامه را از معایت بودجه ۸۹ دانست و گفت: من به کلیات این گزارش کمیسیون تلفیق رای مخالف میدهم.
کواکبیان:در مورد دو میلیارد بودجه در نیمه شب تصمیمگیری شده است
عضو فراکسیون خط امام مجلس از تصمیم گیری درباره تصمیمگیری در مورد دو میلیارد بودجه در کمیسیون تلفیق در نیمه شب خبر داد و گفت:در این تصمیمات بودجههایی به افراد حقیقی و حقوقی واگذار شده است که قابل بررسی است.
مصطفی کواکبیان به عنوان مخالف گزارش کمیسیون تلفیق از کلیات لایحه بودجه ۸۹، گفت: لایحه دولت اشکالات و ایرادات جدی داشت که کمیسیون تلفیق به اصلاح آنها پرداخته است.
وی ایراد را متوجه مجلسیان دانست و آن اینکه براساس آییننامه داخلی مجلس، دولت باید لایحه بودجه را در ۱۵ آذر ماه به مجلس بفرستد که وقتی با تاخیر دو ماهه به مجلس ارائه میدهد بررسی آن در جلسات نیمه شب کمیسیون تلفیق از دقت لازم برخوردار نخواهد بود.
کواکبیان از دولت خواست تا لایحه بودجه سال بعد را در زمان مقرر به مجلس بفرستد.
وی در ادامه به مغایرت لایحه بودجه ۸۹ با سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری اشاره کرد و گفت: ما باید پاسخگوی رهبری باشیم آیا با این لوایح بودجه سنواتی تا پایان برنامه پنجم وابستگی بودجه به نفت صفر خواهد شد؟ آیا در این لایحه شاهد کاهش وابستگی به نفت هستیم؟
به گفته این عضو فراکسیون خط امام(ره) تعیین قیمت هر بشکه نفت به میزان ۶۵ دلار نیز وابستگی لایحه بودجه به نفت را افزایش میدهد.
عضو فراکسیون خط امام (ره) موضوع صندوق توسعه ملی را نیز در مغایرت با سیاستهای ابلاغی رهبری دانست و تصریح کرد: هنوز سازوکار این صندوق مشخص نیست. چرا کمیسیون تلفیق ۱۱ هزار میلیارد از ذخایر صندوق ارزی را به جای برداشت دولت از صندوق توسعه ملی مصوب کرده است؟ مگر دولت به تعهدات ارزی پیشین خود عمل نکرده است؟
وی از افزایش نرخ تورم در لایحه بودجه ۸۹ انتقاد کرد و از مراکز کارشناسی خواست تا به این سوال پاسخ دهند که با اصلاحات کمیسیون تلفیق ، نرخ تورم در سال آینده چقدر خواهد بود؟
کواکبیان به استناد سخنان وزیر اقتصاد در کمیسیون تلفیق نرخ تورم در سال اینده را ۲۵ درصد عنوان کرد و پرسید آیا در شرایط رکود موجود پاسخی برای مردم داریم؟ مردم چگونه با وجود چنین تورمی از پس مشکلات خود بر خواهند آمد؟
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به موضوع اشتغال نیز اشاره کرد و گفت: آیا در لایحه بودجه ۸۹ شاهد افزایش اشتغالزایی خواهیم بود یا یک اقتصاد صدقهای به راه میاندازیم؟
وی با اشاره به تعطیلی تعداد زیادی از کارخانهها و مقروض بودن آنها به بانکها، پرسید: آیا در لایحه بودجه ۸۹ فکری به حال اشتغالزایی شده است؟
کواکبیان با بیان اینکه کمیسیون تلفیق در دو ساعت پایانی جلسات خود از ساعت پایانی جلسات خود از ساعت ۱۲ نیمه شب تا ساعت ۲ بامداد نسبت به دو میلیارد جابه جایی در لایحه بودجه تصمیم گیری کرده است، ادامه داد: در این تصمیمات بودجههایی به افراد حقیقی و حقوقی واگذار شده است که قابل بررسی است.
توکلی: لایحه بودجه بیشتر به بستههای سیاستی بانک جهانی شباهت دارد
اما احمد توکلی نماینده تهران گفت:لایحه بودجه ۸۹ بیشتر به بستههای سیاستی بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول شباهت دارد و یاداور بودجهای است که در سال ۷۴ منجر به تورم ۴۹ درصدی شده بود.
احمد توکلی با بیان اینکه لایحه بودجه سال ۸۹ دولت آثار رکودی و تورمی براقتصاد ملی داشته و مخرب است گفت: کمیسیون تلفیق گرچه اشکالات برخی ضعفها را جبران کرد اما دفاع از نتیجه گزارش کمیسیون غیر قابل دفاع است.
وی با بیان اینکه این گزارش ،رکود تورمی را با توجه به هدفمند کردن یارانهها بیماری هلندی و بودجه متکی به نفت و افزایش اعتبارات طرحهای عمرانی را در پی دارد گفت: لایحه بودجه ۸۹ اشکالات اساسی داشت، کمیسیون گرچه ضعفها را جبران کرد و بقیه نواقص و ضعفهایی که به دست کمیسیون بر آن افزوده شد نتیجه را نه تنها غیر قابل دفاع است، بلکه آثار تورمی و رکود تورمی در این گزارش کاملاً مشهود است.
توکلی ادامه داد:تنظیم بودجه همانند سیاستگذاری کلان در پی آن است که ثبات اقتصادی را ایجاد یا حفظ کند، نرخ رشد اقتصادی را افزایش دهد و به توزیع عادلانه درآمدها بیانجامد در حالیکه لایحه و مصوبه کمیسیون تلفیق این گونه صفات را ندارند.
به گفته وی لایحه دولت بیشتر به بستههای سیاستی بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول شباهت دارد و یاداور بودجهای است که در سال ۷۴ منجر به تورم ۴۹ درصدی شده بود.
این نماینده مخالف با گزارش کمیسیون تلفیق مجلس خاطرنشان کرد: با رویکرد لایحه هدفمندسازی دو برابر سقف مجاز کسب درآمد در لایحه بودجه گنجانده شد به گونهای که این عمل باعث تورم ۵۹ درصدی با درآمد ۳۴ هزار میلیارد تومانی خواهد شد.
وی تصریح کرد: کمیسیون تلفیق با خطای فاحشی که انجام داد سقف درآمدزایی هدفمندسازی یارانهها را ۲۰ هزار میلیارد تومان تصویب کرد که این عمل باعث میشود که مردم مشکلات بیشماری را متحمل شوند.
به گفته توکلی این عمل نرخ تورم را در آینده به پیش از۵۰ درصد افزایش خواهد داد و بیکاری و فقر واحتمالاً مسائل اجتماعی و سیاسی را در پی خواهدداشت.
وی گفت: براین اساس با توجه به مالیات و عوارض مردم باید ۳۱ هزار تومان بدهند و بر همین اساس باید قیمتهای حاملها افزایش یابند که ۳۱ هزار میلیارد تومان کسب درآمد شود و این امر باعث افزایش اثر تورمی خواهد شد.
توکلی با انتقاد از بازتوزیع یارانهها از محل درآمدهای نفتی گفت: مگر حکومت وظیفه دارد همه مردم را جیره بگیر کند؟
وی تصریح کرد: همین امر باعث میشود که جامعه دچار خطرات فرهنگی و سیاسی شده و مردم را به دریافت کار نکرده عادت بدهیم.
نماینده مردم تهران با بیان اینکه اگر قیمت نفت کاهش یافت و درآمدی برای پرداخت یارانهها نباشد آن هنگام چه اتفاقی میافتد؟،اظهار داشت: دولت برای مقابله با تورم چه اقدامی انجام میدهد.
به گفته توکلی این درحالی است که مقدمات لازم نیز برای این موضوع تدوین و تهیه نشده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به افزایش اعتبارات عمرانی در بودجه انتقاد کرد و گفت: افزایش اعتبارات نه تنها به رغم مشکل کمک نمیکند بلکه باعث افزایش هزینههای انجام شده مقرون به صرفه نبودن پروژهها و افزایش آثار تورمی خواهد شد.
نماینده مردم تهران در مجلس هشتم با بیان اینکه متکی بودن به درآمدهای نفتی موجب بروز بیماری هلندی وافزایش هزینههای کالاهای غیر تجارت خواهد شد،اظهار داشت: این امر باعث میشود که هزینههای دولت افزایش یافته و تورم افسار گسیخته در کشور به وجود بیاید و سطح عمومی قیمتها بالا رود.
وی با بیان اینکه بودجه مصوب شده حاصل تعامل دولت با کمیسیون تلفیق است تصریح کرد: بودجه متکی به نفت همین بودجه است که غیر قابل دفاع است و آثار رکودی و تورمی بر اقتصاد ملی خواهد داشت.
وی پیشنهاد داد که کمیسیون تلفیق با ارائه چند سیاست مهم و ابلاغ آن به دولت ظرف دو ماه بودجهای تدوین شده و به مجلس ارائه شود و دولت نیز در سه ماهه اول ۸۹ براساس بودجه ۸۸ عمل کند.
حیدرپور: در سال آینده یارانه نقدی به مردم پرداخت نمیشود
نماینده شهرضا گفت:در سال اینده چیزی بهعنوان یارانه نقدی به مردم داده نمیشود.
عوض حیدرپور بهعنوان پنجمین مخالف گزارش کمیسیون تلفیق از کلیات لایحه بودجه ۸۹ گفت: کمیسیون تلفیق ۱۳ هزار کلمه به لایحه دولت اضافه کرده است.
در گزارش کمیسیون تلفیق بیش از ۲۰ قانون دائمی جدید وضع شده و ۲۰قانون دائمی پیشین نیز دچار تعرض شده است.
وی برخی مصوبات تلفیق را در تعارض با قوانین بالادستی دانست که دود آنها در آینده به چشم کشور خواهد رفت از جمله زیر بانهادن قانون مدیریت خدمات کشوری.
این عضوکمیسیون تلفیق با اشاره به جلسات شبانهروزی این کمیسیون گفت: خستگی آن هم در سن و سال نمایندگی با کار کارشناسی و دقیق در کمیسیون تلفیق جور در نمیآید به همین دلیل هم هست که در مجلس در میان جلسات تنفس میدهند رای گیری سرسری در برخی کمیتههای فرعی کمیسیون تلفیق، کار درستی نبوده است.
وی با اشاره به کاهش در آمد دولت از محل هدفمند کردن یارانهها، ادامه داد: به این ترتیب عملا چیزی بهعنوان یارانه نقدی به مردم تعلق نخواهد گرفت.
حیدر پور از کسری بودجه حتمی دولت در سال آینده سخن گفت و اینکه دولت ناگزیر از ارائه متمم در بهمن یا اسفندماه خواهد شد.
وی با بیان اینکه ضرورتی نداشت کمیسیون تلفیق تا ساعت ۱۲ یا یک نیمه شب به جلسات خود ادامه دهد خاطرنشان کرد: عموما با توجیهات نمایندگان نسبت به پیشنهاداتشان، آقایان در تلفیق به آن رای میدادند در صورتیکه ضرورتی نداشت تا با این شدت عمل هر چه سریعتر لایحه بودجه را تقدیم کرده و تا شب عید کار را تمام کنیم.
نماینده شهرضا خواستار آن شد که بررسی بودجه ۸۹ با فراغ بال و لو در فروردین ماه ارائه یابد تا دولت بتواند به تعهدات خود در این لایحه عمل کند و سال آینده تاسف نخوریم که چرا اینقدر عجولانه لایحه بودجه را تصویب کردیم.
وی در واکنش به سخنان نادران که گفته بود صدای طبل گزارش کمیسیون تلفیق سال آینده در خواهد آمد گفت: از همین الان هم صدای این لایحه درآمده است و مطمئنا صدای مردم هم در خواهد آمد.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر