۱۳۸۸ اسفند ۲۷, پنجشنبه

اندر حکایت گواهینامه صلاحیت ازدواج!

اندر حکایت گواهینامه صلاحیت ازدواج!

حمید تکاپو

جرس:آمده است طبق رهنمود و تاکیدات اخیر رئیس دولتِ "عدالت پرور"، یکی از تشکیلات دولتی ضمن آموزش دروس پیش ازدواج به جوانان جامعه، برای آنها «گواهینامۀ صلاحیت ازدواج» صادر نماید.

پرداختن به این مسئله که طی چند روز اخیر با واکنش بسیار تندی از سوی صاحبنظران و برخی نمایندگان جناح اقلیت (اصلاح طلبان) مجلس روبرو شده، فارغ از تعجب برانگیز بودن بحث و گذشته از اینکه یقینا اکثریت قریب به اتفاق جامعه آنرا نادیده گرفته، هیچ انگاشته و با آن مخالفت خواهند کرد، از آن جهت حائز اهمیت است که تئوری و نگاهِ خشن، دستوری، مرد سالارانه و دگماتیسمِ دولتمردان را نشان داده و عینیت می بخشد.

این مرکز دولتی همان «سازمان ملی جوانان» است که محمود احمدی نژاد سرپرستی آن را به بسیجی جوان و سریع الصعودی از حلقۀ نزدیکان خود، یعنی مهرداد بذرپاش سپرده و این همان سازمانی است که متولی امور جوانان معرفی شده تا سیاست‌گذاری‌های کلان در حوزه جوانان را پایه‌ریزی و اجرا کند.

دیپــــلم ازدواج

در همین راستا نظرات رئیس دولت که اکنون دستور تدوین سیاستهای معطوف به امر ازدواج را صادر کرده، با راه‌اندازی رسمی سامانۀ ازدواج جوانان «ساج»، عینیت ویژه ای به خود گرفته است. مجریان امرِ رئیس دولت، هم اکنون برنامه‌ های مربوط به ازدواج را تحت عنوان و پوشش "فرهنگ سازی ارزش‌های جوانان برای ازدواج" ارائه و آماده کرده تا با برگزاری كلاس‌های "آموزش شایستگی‌های ازدواج"، در آیندۀ نزدیک «گواهینامه صلاحیت ازدواج» برای جوانان صادر کنند.

از موارد قابل تامل در دروسِ قابل گذراندن برای کسب دیپلم «صلاحیت ازدواج»، سرفصل‌هایی است كه نه تنها در آن حقوق انسانی رعایت نشده، بلکه هیچ نشانی نیز از حقوق برابر میان دو انسان برابر (زن و مرد) مشاهده نمی شود و اتفاقا همین نگاه خشن و مردسالارانه که تدریس و ارائه می شود، جای شبهه ای در نگاه دولت و حامیان آن به این مسئله نخواهد گذاشت.

قبل از هر قضاوت و تحلیلی پیرامون این موضوع، به پارمترها و ملاک های ازدواج که توسط این مرکز دولتی اعلام شده نیم نگاهی خواهیم داشت که متولیان دولتیِ «ساج» (سازمان ازدواج جوانان) آنرا در سرفصل‌ دروسی كه قرار است در دوره آموزشی پیش از ازدواج به جوانان ارائه کنند، درج کرده اند .

شرایط عمومی ازدواج: برائت از دشمنان، پیروی از ولایت فقیه

در سایت فوق الذکر، در رابطه با ملاك ها و معیارهای انتخاب همسر، ابتدا شرایطی عمومی كه مردان و زنان برای ازدواج باید داشته باشند ذكر شده است که غیر از خصوصیات عرفی و اخلاقیِ متداول، شروط دیگری از جمله "دینداری، عمل صالح، تقوی، ولایی بودن (پیوند عملی با اهل بیت، اطاعت خداوند، نماز اول وقت، برائت از دشمنان، پیروی از ولایت فقیه )، التزام به احكام دین و واجبات، هوشمندی، كفایت عقلانی، عدم ابتلا به بیماری های پیش رونده و سخت درمان،" از لزومات ازدواج و شرایط اصلی عنوان گردیده است .

شرایط مردان: قدرت، غیرت، شهرت، چهارشانه بودن // شرایط زنان: حرف شنوی، فرمانبرداری

در همین راستا خصوصیاتی كه یك مرد برای ازدواج باید داشته باشد، غیر از موارد عمومی و عرفی، آنچه بطور بارزمورد پردازش و تاکید قرار گرفته و مقرر شده "...قدرت، چهارشانگی، شهرت اجتماعی، توان دفاعی و پاكی چشم و فكر و عمل" می باشد.

در سرفصل های تدوینی، همچنین به خصوصیات زنانی كه شایستگی ازدواج را دارند اشاره شده و بعد از اعلام شرایطی کاملا فرعی و قابل تامل از جمله "جمال و صدای نرم و ..."، تاکید و خاطرنشان می شود "زنان شایستۀ ازدواج، باید از شوهر خود حرف‌شنوی داشته باشند و از او فرمانبرداری كنند."

شرط دیگر نیز "آرامش نیافتن زن با جلب رضایت او هنگام عصبانیت او" است که مورد لحاظ و تاکید قرار گرفته و این بدان معنا است كه اگر مردی از دست همسر خود عصبانی شد، زن تا زمانی كه نتواند رضایت همسر خود را جلب كند و عصبانیت مرد پایان نیابد حق به آرامش رسیدن و آرام شدن ندارد.

البته شرایطی دیگری هم برای زنان شایستۀ ازدواج اعلام شده است که مجموعۀ آنها، ترویج دگماتیسم و مردسالاری در جامعه بوده و آنچه بیش از هر چیزی در معرفی صفات و خصوصیات صلاحیت ازدواج قابل رویت است، نگاهی خرافی و مرد سالارانه‌ می باشد كه در ورای آموزش‌ها قرار گرفته و جالب توجه اینکه یك بار نیز به نقش و حضور برابر زن در زندگی و همراهی آن دو با یکدیگر اشاره نشده و مسائلی بسیار مهم از جمله حق اشتغال، حق ‌طلاق، حق حضانت ‌فرزند، حق تحصیل، حق خروجی از كشور، حق شرط تقسیم اموال پس از جدایی و خیلی موارد دیگر که در قبل از ازدواج نیز در تمام دنیا مورد بحث است، در مُحاق مانده یا اینکه اصلا مورد طرح نبوده است.

واکنش های اولیه: این سازمان باید برچیده شود

داریوش قنبری، نایب رئیس فراكسیون جوانان مجلس، در گفتگو با ایلنا ضمن بیان این نکته که "متاسفم اعتبارات دولتی به سازمانی داده می‌شود كه پول‌های متعلق به ملت را در راه ناصواب هزینه می‌كند"، از عملكرد سازمان ملی جوانان انتقاد كرده و خاطرنشان می کند : "وقتی این نهاد نمی‌تواند هیچ مشكلی از جوانان حل كند و از فلسفه وجودی خود نیز دور شده است و فقط هزینه‌های میلیاری كشور را به باد می‌دهد ، بهتر است منحل شود."

این نماینده اصلاح طلب مجلس همچنین قول داد كه بعد از تعطیلات نوروزی گزارش تحقیق و تفحصی كه در رابطه با عملكرد آن سازمان دولتی انجام داده ، در مجلس ارائه ‌كند.

آن چیزی كه در ذهن تداعی می‌شود فقط برخی آقایان هستند

همزمان مجید نصیرپور، نایب رئیس كمیسیون اجتماعی مجلس، خاطرنشان می سازد "اگر به شاخص‌هایی كه سازمان ملی جوانان در رابطه با مردانی كه صلاحیت ازدواج دارند، توجه كنیم آن چیزی كه در ذهن تداعی می‌شود فقط شخص آقای بذرپاش است. گویا فقط رئیس سازمان ملی جوانان صلاحیت ازدواج دارد. "

به گزارش همین منبع خبری، نایب رئیس كمیسیون اجتماعی در رابطه با اقدام سازمان ملی جوانان در بیان خصوصیات دختران و پسران جوان برای ازدواج گفت: "... حتما آقایان توجه دارد كه جامعه ما متشكل از دو جنس مرد و زن است و اگر بنا باشد غلبه‌ای یك نفر در خانواده وجود داشته باشد هیچ ضرورتی ندارد نسخه قطعی در نظر بگیریم و بگوئیم مرد باید حرف آخر را بزند بلكه می‌توان گفت اگر قرار است كسی در خانواده بر دیگری مسلط شود این فرد می‌تواند یا مرد باشد یا زن و دلیلی ندارد كه مردان را حاكم مطلق خانواده‌ها بدانیم. "

واکنش دستپاچۀ مدیران دولت

در واکنش به اعتراضات صورت گرفته دراین زمینه، سازمان ملی جوانان – یا همان ارگان ذیربط منصوب و نزدیک شخص رئیس دولت- جوابیه ای صادر نموده که شاید بتوان به قولی آنرا عذر بدتر از گناه نام نهاد؛ چرا که خاطرنشان می سازند:

"محتویات سامانه ساج و یا هر دانشگاه مجازی دیگر به گونه‌ای است كه امكان دسترسی به مطالب و محتوای سرفصل‌های آن فقط برای دانشجویان كه در سامانه ثبت‌نام نموده‌اند و آن هم بر اساس تقویم زمانی مشخص و در یك بازه خاص قابل رویت است. حال سئوال است است چگونه سامانه‌ای كه چند ساعت از افتتاح رسمی آن نمی‌گذرد و هیچ‌كس حتی دانشجویان ثبت‌نامی،‌امكان دسترسی به محتوای آن به جز بخش بلوغ ندارند، محتوای آن توسط این سایت محترم نقد می‌شود. این امر، خاطره نقد گفت‌وگوی انجام نشده احمدی‌نژاد توسط برخی مطبوعات منتقد دولت را در اذهان زنده می‌نماید."

مهرداد بذرپاش کیست؟ چیست؟ و چگونه...؟

بسیجی جوانی که محمدعلی رامین(معاون مطبوعاتی وزارت ارشاد) او را "اسامه بن زید" می نامد، از دانشجویان حامی احمدی نژاد بود و بواسطه همین حمایت عریان و نزدیکی، پله‌های ترقی را بسیار زودتر از حد انتظار طی کرد، با پیروزی اصول‌گرایان در انتخابات شورای شهر و انتخاب احمدی‌نژاد به عنوان شهردار تهران در سال ۱۳۸۱، به عنوان مشاور شهردار منصوب شد.

هنوز شش ماه نگذشته بود که این بسیجی جوان به عضویت در هیئت مدیره شرکت بزرگ سایپا در آمد و با فرا رسیدن سومین دورۀ انتخابات شوراهای شهر و روستا در سال ۸۵، بذرپاش که تازه به ۲۶ سالگی رسیده بود، از سمت مشاور رییس جمهور استعفا کرد تا به جای ایفای نقش در پشت صحنه ، خود وارد عرصه انتخابات شود.

پس از شکست بذرپاش و ائتلاف رایحۀ خوش خدمت (حامیان احمدی نژاد) در انتخابات سوم شوراها، وی که برای شرکت در انتخابات از سمت مشاور رییس جمهور استعفا داده بود ، با ابلاغ محمود احمدی نژاد در سال ۱۳۸۶و در سن ۲۸ سالگی از طرف مدیرعامل شرکت سایپا به سمت مدیرعامل شرکت پارس خودرو منصوب شد و چندی بعد به پیشنهاد رئیس هیات‌ عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (احمد قلعه‌بانی) و تایید هیات مدیره جدید سایپا، بدون بدون هرگونه سابقه کار یا مدیریت، به عنوان مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا برگزیده شد.

مهرداد بذرپاش، همچنین مجوز روزنامۀ وطن امروز را کسب نمود و با تبلیغاتی گسترده و رنگی، بعنوان یکی از روزنامه های هوادار محمود احمدی نژاد معرفی شد. (ویژه نامۀ تمام رنگی و با کاغذ اعلا یی که در۱۳ آبان ۱۳۸۷ چاپ شده بود، هنوز از یادها نرفته است.)

اسامه بن زیدِ دولت، در تاریخ دوم مرداد ۸۸ طی حکم محمود احمدی نژاد، به سمت معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان ملی جوانان نیز منصوب شد.

هنوز مشخص نیست آنچه مدیران دولتیِ سازمان ملی جوانان (سایت بذرپاش) بعنوان خصوصیات زنان و مردان برای زندگی بیان کرده با آموزش چنین دروسی و صدور «دیپلم صلاحیت ازدواج»، با مانورهای رئیس دولت در معرفی وزیر زن و دفاع از حضور زنان در جامعه و اماکنی چون ورزشگاهها و ...، چگونه قابل جمع است.

احتمالا باز هم حکایت ....

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر